Välj rätt atvdäck till din fyrhjuling.

En himla bra blogg om fyrhjulingar, ATV och QUAD samt off-road

Välj rätt atvdäck till din fyrhjuling.

25 juli, 2012 ATV Tillbehör 0
atv däck

Hur ni korar rätt atvdäck till er fyrhjuling.

För att stödja er som köpare har vi plitat ned en liten guide om ATV däck.

Här kan du läsa om några av dom tveklöst alldagligaste frågorna vi får om atv däck.

En av de frekventaste frågorna är den beträffande dimensioner.

Hur läser jag av tecknen som står skrivet på mitt atvdäck?

På ett framdäck kan man bland annat finna märkningen 25×8-12. (1×2-3)

atv däck

  1. 1:a numret tjugofem står för totala höjden på däcket i tum(1tum = 2,54cm) från grunden opp till översta kanten när däcket är fyllt med luft.
  2. Sedan hittar vi numret 8 (2 el B) som berättar för oss om däckets mängd i bredd, fullpumpat
  3. 3:e talet anger vilken tvärmått atv fälgen ska ha för att däcket ska passa. Den här märkning är gängse gällande alla offroad däck. För vägdäck är det lite på annat sätt, för där brukar man sig av likadan standard som automobilindustrin

Att välja rätt ATV däck för just dig?

Inled med att betänka på varthän ni åker oftast av tiden.

Gårdsbruk? Arbetar du rikligt i skogsområdet? Är ni ute och nöjeskör på vägar och terräng? Eller gillar ni att ratta där det är som mest klet och smutsigt? Det kan hända är dy racing, bottenlösa dyträsk och komplicerad jordyta?

För att förenkla det, är grupperna för atvdäck som nedan.

  • Mångsidigt/allterrain fyrhjulingsdäck: Här har ni ett atv däck som fungerar för huvudparten av underlag, ett mångsidigt däck helt enkelt. Fungerar mest fördelaktigt på solid mark I skogen och grusvägar. För dig som far omkring mest på lantbruket.
  • Mud terrain däck: Ett avsevärt bastantare atv däck ifall man jämför med allterrain däck. Ni får ett I hög grad godare fäste i mödosammare mark, dessutom rensar följande genre av däck sörjan godare från däcket. Ett synnerligen gött atv däck för dig som stundom åker för njutningen / jobbtillfället på olika sorters underlag. Där kneg i skogsmiljö är prioriterat och ett enastående spjärn är betydelsefullt.
  • Lerdäck: Däcket för er som är kär i att kuska i dom ogynnsammaste förhållanden. skrapar sig från gyttja på ett förträffligt sätt samt ger förträffligt go också i porösa vilkor.

Otaliga däck tillkännager hur många lager dom innehåller, vad är det för?

Vad betyder ”antal” skikt på tillverkningen av fyrhjulingsdäck, monterar de upp det med en stomme, som omfattar ett X antal olika skikt av ”Kord”, som är en grov typ av tyg som används bland annat I atvdäck, brallor och möblemang.

Antalet kord bestämmer hur atvdäcket kan belastas, stiger mängden skikt, ökar förmågan att motarbeta tex punkor vid mindre luftvoylm i däcket. Merparten av dom fordonsdäck vi levererar är sex lagers däck. Du kan även välja ett 8 lagers fyrhjulingsdäck för extra tolerans. På futtigare däcks mått än kina-däck använder man sig av mindre antal skikt, vilket betyder att de lätt tillåts skador av skarpa stenkanter mm.

Radial vad för något är det?

Om det därnäst står på ditt framdäck 25x8R-12. Betyder “8R” att däcket är 8tum vitt och korden uppbyggt radialt. Vilket innebär att korden går tvärsöver i däckets riktning. Det här innebär att däcket blir pålitligare i sidled. Vid asfaltskörning erfars dessa däck som mycket pålitligare.

M.a.o mindre fladdriga. Det är därför Maxxis bighorne övergått till att vara så pass efterfågade, att de till på köpet verkar hålla en evighet är självklart ett grandiost fördel.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.